Matična mliječ za dugovječnost


Uspješno se koristi u humanoj medicini, posebno u gerijatriji i pedijatriji, za regulaciju rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, naročito nadbubrežne, zatim kod malaksalosti, depresije…
Još od vremena Hipokrata poznato je korisno djelovanje matičnog mliječa na ljude i životinje. Za njegovu ljekovitost znali su i stari Kinezi koji ga nisu koristili u čistom stanju, već su, prema drevnim receptima, bolesnicima i starima davali larve iz matičnjaka, jer su vjerovali da one produžuju život, regenerišu ćelije i pomažu ozdravljenju. Matični mliječ je proizvod sekrecije žlijezda mladih pčela i predstavlja za njih isto što i majčino mlijeko za djecu – hranu. Zato ga još zovu pčelinje mlijeko. Larve se hrane isključivo njime u prva tri dana života, a matice neprekidno. Zahvaljujući toj hrani matica je ustanju da za jedan dan snese i 2.000 jaja dvostruko težih od nje same. Ovako impresivna biološka reprodukcija i potakla je brojna istraživanja koja su potvrdila blagotvorno dejstvo ovog prirodnog biostimulatora i na čovjekov organizam.
Mliječ je bijele do blijedožute boje (u zavisnosti od primjesa cvijetnog praha, ali mu to ne utiče na kvalitet i farmakološke osobine), karakterističnog kiselkastog ukusa i mirisa, manje ili veće gustine, najsličniji mileramu. Naučnici se slažu da ima baktericidne osobine – zaustavlja i ubija bakterije, ali i usporava starenje, poboljšava apetit i zdravstveno stanje, otklanja umor očiju, ublažava reumu, snižava nivo šećera u krvi, ubrzava metabolizam… Procese regeneracije i detoksikacije, koji se tokom godina i starenja kod čovjeka postepeno usporavaju, matični mliječ ubrzava i pospješuje. Stoga se njegovom upotrebom može produžiti životni vijek tkiva, organa i cijelog organizma. Svojom energijom i aminokiselinama blagotvorno djeluje na nerve i potiče proizvodnju ćelija zaduženih za obranu organizma od infekcija, to jest, jača imuni sistem. Blagotvorno djeluje i na spolne i reproduktivne organe.
Preporučuje se da se matični mliječ uzima pomiješan s medom, jer mu se tada pojačava dejstvo, ili rastvoren u 20 ili 40 postotnom alkoholu i nakapan pod jezik, jer tada odlazi direktno u krv, pošto alkohol širi pore sluznice. Ispitivanja su pokazala i da u prirodnom obliku daje veoma dobre rezultate, a preporučuju se jedna do dvije kašičice dnevno na sat prije doručka. Može se koristiti i svjež matični mliječ s prethodno kuhanim mednim sirupom ili mliječ u tabletama s grožđanim šećerom.
Do sada u prirodi nije pronađena nijedna materija koja sadrži tako velik broj različitih vitamina i u toj količini kao matični mliječ. Farmakolozi i kemičari tvrde da je to multivitaminski proizvod veoma komplikovanog sastava. Savremena biokemijska analiza pokazuje da je matični mliječ biološki visokoaktivna i veoma kompleksna supstanca koja, pored bjelančevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, masti i mineralnih materija, ima i mnogo vitamina (aneurin – B1, riboflavin – B2, piridoksin – B6, cijanokobalamin – B12, biotin – vitamin H, inozitol, zatim folnu kiselinu – vitamin B9, tokoferol – vitamin E…), kao i neke hormonima slične supstance. Stručnjaci tvrde da matični mliječ sadrži više pantotenske kiseline (vitamina B5), značajnog za produženje života, nego bilo koja druga supstanca biljnog ili životinjskog porijekla. U jednom gramu matičnog mliječa nađeno je 89 miligrama tog vitamina koji ubrzava rast i sastavni je dio brojnih kofermenata, čime i utiče na djelovanje endokrinog sistema čovjeka. Zbog toga se uspješno koristi u humanoj medicini, posebno u gerijatriji i pedijatriji, za regulaciju rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, naročito nadbubrežne, gušterače i štitne, zatim kod malaksalosti, depresije…
No, bitno je da se on koristi najkasnije 48 sati po vađenju iz košnice, pošto mu poslije toga bioaktivnost opada. Međutim, ruski naučnici su uspjeli da ga postupkom liofilizacije održe u aktivnom stanju godinu dana, ali je važno čuvati ga u frižideru.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PETNI TRN: Evo kako se osloboditi bola u peti

JABUKOVO SIRĆE – PROVERENO ORUŽJE U BORBI PROTIV ARTRITISA I BOLOVA U ZGLOBOVIMA.

IZBACIO JEDNU NAMIRNICU I POČEO MRŠATI KAO LUD: “Sad čak jedem i više…

ERO*SKA ISPOVEST – PLATILA SAM DA ME J**U

ZAŠTO JE SODA BIKARBONA JEDNA OD NAJBOLJIH STVARI KOJE MOŽETE KORISTITI. EVO ŠTA MOŽDA NISTE ZNALI O SODI BIKARBONI!